Sıkça Sorulan Sorular
SIKÇA SORULAN SORULAR

Piliç Etinin Kaliteli Olması Ne Anlama Gelmektedir?

Sağlıklı koşullarda, uygun besleme stratejileri uygulanarak yetiştirilmiş hayvanlardan elde edilmiş olmalıdır.
  • Hijyenik koşullarda üretilmiş olmalıdır.
  • Katkı ve kalıntı içermemelidir.
  • Soğuk zincir kuralları iyi uygulanmış olmalıdır.
  • Ambalajlı olmalıdır.
  • Türkiye’de üretilen piliç etleri bu özelliklere sahiptir. Ayrıca;
  • Soğuk zincir kırılmamış olmalıdır.
  • Belirlenen raf ömrünü aşmamış olmalıdır
hususlarında da tüketiciler gereken hassasiyeti göstermelidir.

Sağlıklı Piliç Etini Nereden Alabilirim?

Türkiye’de Piliç eti yasal olarak ambalajlı satılmak zorundadır. Kasaptan ya da marketten ambalajlı olan piliç etlerini gönül rahatlığı ile alabilirsiniz. Ambalajların açılmamış, yırtılmamış, bozulmamış olmasına özellikle dikkat edilmelidir. Kesinlikle ambalajsız ürün satın alınmamalıdır.

Burada dikkat edeceğiniz husus, alım yaptığınız kasap ya da marketin soğuk zincirin devamını sağladığından emin olmanızdır. Bunun için de zaman zaman etlerin muhafaza edildiği dolapların ısısını kontrol etmeniz ve 4 °C’nin üzerinde olmadığını görmeniz yeterli olacaktır.

Piliç etini satın alırken ve tüketirken nelere dikkat edilmelidir?

Piliç eti, tüm et ürünleri gibi, uygun koşullar altında muhafaza edilmediği zaman çok çabuk bozulabilir. Dolayısıyla ürünlerin satış noktalarına ulaştırılma koşulları, ulaştırılma zamanı, satıldığı yerdeki saklama koşulları çok önemlidir. Gıda maddesinin üreticiden tüketiciye olan yolculuğunun tüm aşamalarında, en sağlıklı ve hijyenik koşullarda korunmasını sağlayan uygun sıcaklık ve ortamlarda tutulması prensibi “soğuk zincir” olarak adlandırılmaktadır. Bu zincirin herhangi bir noktasındaki kırılma, ette istenmeyen patojenlerin üremesine, dolayısıyla içindeki yararlı maddelerin etkisini yitirmesine ve hatta toksinler nedeniyle sağlığa zararlı hale dönüşmesine neden olabilmektedir. Bu yüzden tüketiciler de piliç etini satın alırken, buzdolabında saklarken ve pişirirken gerekli özeni göstermek durumundadırlar.

Tüketiciler, tüm diğer gıdalar gibi Piliç etini de bildikleri, sürekli alışveriş ettikleri, güvenilir satış noktalarından almayı tercih etmeliler. Satın alınan piliç eti ambalajlı olmalı, üzerindeki üretim ve son kullanma tarihlerine dikkat edilmelidir.

Piliç eti ya satın alındıktan hemen sonra pişirilmeli, ya da buzdolabında korunmalıdır. Ürünler, buzdolabında 0 ila +4 derecede son kullanma tarihine kadar saklanabilir.

Piliç eti, son kullanma tarihinden önce konulmak kaydıyla, derin dondurucuda -18 °C’de 1 ay süreyle saklanabilir.

Satın alınan donmuş ürünler ise, mutlaka derin dondurucuda muhafaza edilmelidir.

Donmuş ürünler açıkta değil buzdolabında çözdürülmelidir. Donmuş bir ürün çözdürüldükten sonra kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.

Piliç eti satın alırken neden ambalajlı ürünleri tercih etmeliyiz?

Ambalajlı ürünler Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca ruhsatlandırılmış ve denetlenen tesislerde üretildiği için sağlıklıdır. Piliç etlerinden insanlara gelebilecek en önemli tehlike, etlere bulaşan mikroorganizmalardır. Bu mikroorganizmalar (bakteri, virüs, mantar) hijyenik olmayan ve standartlara uymayan mezbahalarda kesim yapılması durumunda Piliç etlerine bulaşmaktadır. İnsanlar böyle ürünleri aldığında iyi pişirmeden de tüketirlerse, hastalıklar veya gıda zehirlenmeleri ortaya çıkmaktadır.

Ambalajlı ürünlere sonradan mikroorganizma bulaşma riskinin olmaması, tüketicinin son kullanma tarihini bilmesi de büyük bir avantajdır.

Bu nedenle; hem bilgilendirilme hakkınıza sahip çıkmak, hem de sağlınızı korumak anlamında ambalajsız ürün satın almamalısınız.

Piliç Etini Satın Alırken ve Tüketirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tüketiciler tarafından piliç eti ve ürünleri, kontrollü çiftliklerde yetiştirilmiş sağlıklı etlik piliçlerin mezbahalarda asgari hijyenik koşullarda kesilmiş etlerinden sağlanmalıdır. Piliç ve piliç eti ürünleri soğuk zincir bozulmadan tüketicilere ulaştırılmalı, etiketinde belirtilen süreler içerisinde tüketilmelidir. Bu süre içerisinde oluşabilecek herhangi bir hata ürünün hızla bozulmasına veya sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Bu nedenle piliç eti tüketicileri, tüm diğer gıdalar gibi Piliç etini de bildikleri, sürekli alışveriş ettikleri, güvenilir satış noktalarından almayı tercih etmelidirler.

Satın alınan piliç eti ambalajlı olmalı, üzerindeki son kullanma tarihine dikkat edilmelidir.

Bilinçli tüketiciler yaz aylarında piliç eti ve ürünlerini alırken alışverişlerini ayrı yapmalı veya toplu market alışverişlerinde en sona bırakmalıdırlar.

Piliç eti ya satın alındıktan hemen sonra mümkün olduğu en kısa sürede tüketilmeli, ya da soğuk zincir bozulmadan muhafaza edilmelidir.

Piliç eti iç sıcaklığı 75°C olacak şekilde (içi kırmızı kalmayacak şekilde) pişirilmelidir.

Taze, Dondurulmuş ve Pişirilmiş Ürünlerin Raf Ömürleri Nedir?

Taze ürünler üretim tekniğine ve ambalajına bağlı olarak 8-12 gün arasında bir raf ömrüne sahiptirler.

Ülkemizde üretilen dondurulmuş ürünler iç sıcaklığı -18oC olacak şekilde üretildiklerinden, en az bir yıl raf ömrüne sahiptirler. Bu süre taze olarak satın alındıktan sonra evlerde dondurulan ürünleri kapsamaz. Evlerde dondurma işlemi yapılmış ürünler en fazla 1 ay içerisinde tüketilmelidir.

Pişirilmiş ürünlerde ise; ürün çeşidine bağlı olarak değişmekle birlikte, pazara taze olarak arz edilenlerde 15-30 gün, dondurulmuş olanlarda ise 3 ay ila bir yıl arası raf ömrü söz konusudur.

Roaster Nedir?

Roaster, kesim süresi 8-9-10 ve hatta 14 haftaya kadar uzatılan broiler piliçlerdir. Bu ürünler broiler piliçlerden daha iri olmakta genelde bütün olarak fırında kızartmalık olarak kullanılmaktadır. Roasterler daha yağlı, özellikle deri altı yağ tabakası normal piliçlere göre daha kalın olmaktadır. Fırında pişirilme aşamasında deri altı yağ tabakasının kalınlığı nedeniyle roasterlar daha lezzetli ve aromatik olarak bilinirler.

Roaster, İngiltere ve özellikle de Amerika’da oldukça yaygın olarak tüketilen, iriliğinden dolayı bütün aileye hitap eden, fırında pişirilmeye uygun piliçtir.

Etin Rengini Hangi Faktörler Etkiler?

Hemoglobin ve myoglobin hem kırmızı etin hem de kanatlı etinin rengini belirleyen başlıca faktörlerdendir. Bir protein olan Myoglobin, kasta yer alır ve doku renginin oluşumunda başlıca sorumlu maddelerdendir. Doku hücrelerinde bulunan ve koyu kırmızı(morumsu) renkte olan protein, oksijenle bileştiğinde oksimyoglobin’e dönüşür ve ette parlak kırmızı renk oluşur. Hemoglobin, ete renk veren diğer protein yapısındaki pigmenttir ve kanda dolaşır. Bu nedenle, kesimden sonra düşük düzeylerde dokuda yer alabilir.

Renk, hayvanın yaşı, türü, cinsiyeti, diyet, hatta hareket durumuna göre değişebilir. Kanatlı etindeki myoglobin düzeyi %0.05’in altında iken bu değer sığır etinde %1.5-2.0 arasında değişir.

Yaşlı hayvanların doku rengi daha koyu olur, bunun nedeni, yaşla birlikte miyoglobin miktarının artmasıdır.
Dana eti 1-3 mg/g
Sığır eti 4-10 mg/g
Yaşlı Sığır eti 16-20 mg/g
Kuzu eti 3-8 mg/g
Koyun eti 12-18 mg/g

Hareketli olan kasların daha koyu renkli olmasına bağlı olarak aynı hayvanın farklı bölgelerindeki renk değişik olabilir.

Ayrıca, kırmız etin ve kanatlı etinin rengi perakende aşamasındaki depolama koşullarına bağlı olarak değişebilir. Buzdolabında ya da dondurucuda kurallara uygun güvenilir depolama yapılmak kaydı ile taze ette renk değişimlerinin olması normaldir.

Taze Kanatlı etinin rengi nasıldır?

Taze kanatlı eti, mavimsi beyazdan sarıya kadar değişen renkte olabilir. Bu renklerin tümü normaldir ve besleme, hareket, yaş, ve/veya diyet bu renklerde etkilidir. Genç kanatlılarının derisinin altında daha az yağ bulunduğundan renk mavimsi beyaz olacaktır. Bununla birlikte, kadife çiçeği (marigolds) ile beslenme halinde sarı deri oluşacaktır.

Piliç etinin tahtada mı yoksa mermerde mi kesilmesi doğrudur?

Ahşap kesme bloklarını temizleme aşamasında yüksek ısılı su kullanmak, bulaşık makinesinde yıkamak ahşabın şişip yıkanamamasına sebep olacağı için önerilmemektedir. Temizlenmesi daha kolay ve mümkün olan plastik, cam, mermer gibi materyaller kullanılması tavsiye edilmektedir.

Ambalajlı ürünleri neden tercih etmek gerekir?

Türkiye’de Piliç eti yasal olarak ambalajında satılmak zorundadır. Ambalajlı ürünler T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış ve denetlenen tesislerde üretildiği için sağlıklıdır. Hijyenik olmayan ve standartların dışında üretim yapan mezbahalarda kesim yapılması durumunda Piliç etlerine insan sağlığı için son derece zararlı mikroorganizmalar bulaşmaktadır. Bu sebeple; hem bilgilendirilme hakkınıza sahip çıkmak hem de sağlığınızı korumak anlamında ambalajlı ürün tüketmenizi tavsiye ederiz.

Piliç eti pişirilmeden önce yıkanır mı?

Piliç etinin pişirilmeden önce yıkanmasına gerek yoktur. Hayvansal kaynaklı çiğ et, Piliç, balık gibi gıdaların doğal olarak mikroorganizma yükü yüksektir. Bu gıdaları pişirmeden önce yıkadığımızda; mikroorganizma yükünü azaltamadığımız gibi lavabo, musluk, tezgah yüzeylerine ve hatta ellerimize sıçrayan bu mikroorganizmalar çapraz bulaşmaya da sebep olabilirler. Sonrasında mutlaka bu yüzeylerin dezenfeksiyonu yapılmalı ve eller en az 20 sn sabun ve köpükle ovalanarak yıkanmalıdır. Piliç eti tüketimi için yapılması gereken en doğru işlem; doğru sıcaklık ve sürede pişirilmesidir. Piliç eti iyi piştiği takdirde, tüm zararlı mikroorganizmalar yok olacaktır.

Mevzuata Aykırı Bir Durumdan Ötürü Nereye Şikayette Bulunabilirim?

“Alo 174 Gıda Hattı”na, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Merkez ve Taşra Teşkilatlarına ve “Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği”ne şikâyette bulunabilinir.